събота, 12 септември 2015 г.

Защо средното образование трябва да свършва в Трети клас?



Вместо с Матури, средното образование трябва да приключва в 3-ти клас с пасти. Причини.
Кой каза? Едноо-о-о! Спокойно, няма да продължа. Всяка година, след крясъка „дванадесет”, се надявам да ги изстрелят в Космоса заедно с чалгата и грозното им оперение.
Можеше й да е по-лошо. Чувала съм, че човек учи цял живот. Представяте ли си брутални, беззъби крясъци: „сто-о-о- и едно-о-о”? Не, не си го представяйте! По-добре си помечтайте, как от Министерство на Образованието правят Реформа и средното образование завършва в 3-ти клас. Така, абитуриентите, ще пискат само до „тЛи-и-и-и!”
Помисли й за спестените средства. Колко ще струва на родителите си 9-годишна абитуриентка? Рокличка - 100 лв., аксесоар – балонче – 2 лева. Балът ще се провежда в сладкарница. Колко ще изяде детето? Най-много 3 торти и две бози. Така разходите по изпращането ще намалeят 100 пъти.
Помислете и за спестените пари от останалите 9 години образование. Знам, че не сте дребнави, но ако детето ви завършва в 3-ти клас, ще спестите почти, колкото външния дълг на страната. Колко струва един учебник? История – 15 лв?! Та това са 22 кебапчета. Учебник? Абсурд!

Знам, че в живота всичко е сметки и математика, но основното го научаваш до 3-ти клас. След това е безкрайно губене на време. Тригонометричните уравнения нещо да ти говорят? Сложен радикал? Човече, научи се да събираш и изваждаш до 500 (и без друго заплатата ти ще е толкова), усвои таблицата за умножение и ходи да играеш на двора.
Сега съм сигурна, че ако си ученик и кажеш на майка си, че не виждаш смисъл в решаване на задачи до 12-ти клас, тя ще ти каже, че не си прав. Ами поизпитай я. Попитай я как се изчислява лице на трапец? Мълчи ли? Мълчи! Сигурна бях! Даже не помни, че са го учили. Няма нужда да я изпитваш по физика и химия – още по-зле е. Ами български? Не ти трябва! Продължавай да пишеш като олигофрен, как иначе ще те разберат в чата? Английски нали знаеш. Значи си космополит.

Крайно време е да се помисли и за учителите. Ако учениците завършват в трети клас, няма да има малтретирани преподаватели. Мине се не мине срокът и някой 6-класник вземе, че натупа непослушния даскал.
Деца, бъдете човеци за 5 минути и се дипломирайте по-рано!
А и какво е българското образование? Честно! Зубриш, зубриш, зубриш, за да имаш възможност да зубриш и в Университета. Тръгваш на работа и установяваш, че нищо не знаеш и че в училище са пропуснали основния предмет…„Мислене”.
Така че децата няма нужда да губят 12 години от живота си, три  - стигат!

Кой каза? Едно-о-о-о…

Няма коментари:

Публикуване на коментар